Vorming en Toerusting
Programmaboekje 2024-2025
VOORWOORD
Smörgåsbord à la Wingerd
V&T programma 2024-2025
Het Zweedse Smörgåsbord is een feestelijk buffet met een grote variatie aan gerechten: vis, salades, gehaktballen, brood, kaas, gekookte aardappelen, vruchten en vele andere. Je kunt niet wachten om eraan te beginnen.
Hopelijk is dat ook zo wanneer u het Vorming- en Toe-rustingsprogramma 2024-2025 doorneemt. Ook bij geestelijk voedsel is variatie belangrijk. Of u nu wilt mediteren, wandelen, met anderen de Bijbel lezen, een passie hebt voor literatuur of indringende films wilt zien, het kan allemaal. Maar ook als u meer wilt weten over kerkelijke feesten, over de eerste eeuwen van het Christendom, wilt discussiëren over moderne theologie of de toekomst van de kerk, of een hedendaagse schrijver ontmoeten, dan kunt u bij het V&T programma terecht.
Een Smörgåsbord bestaat uit koude en warme gerechten, sommige voorgekookt, andere eerder onbewerkt of rauw. Dat geldt ook voor het V&T programma, het is niet allemaal kant en klaar, met uw eigen inbreng voegt u geur en smaak toe aan het gebodene. Een Smörgåsbord maaltijd bestaat uit vier gangen. Aan u de uitnodiging om aan tenminste vier onderdelen van het V&T programma deel te nemen.
Muziek en zang
Dit seizoen besteden we veel aandacht aan muziek en zang. Al op de zaterdag van het openingsweekend (14 september) kunt u driestemmig zingen, zonder noten, maar met expressie. Vervolgens een concert van de vermaarde pianiste Jelena Bazova (27 september) en een dienst met het koor Rejoice (20 oktober). In het nieuwe jaar gaat het over liturgie en muziek in de kerk met twee predikanten die op dit gebied zijn gespecialiseerd: Klaas Holwerda (22 januari) en Gert Landman (26 februari). En in de paastijd is er een lezing over de Matthäus Passion (10 april).
De Wingerd heeft een traditie van muziek en zang. We zijn gelukkig met onze huidige organisten Marco Kalkman, Marc Schippers en Henrike van Tuijl. Zij staan op de schouders van befaamde voorgangers als (cantor-) organisten van de Wingerd.
Bijvoorbeeld Arie Hoek die in de Wingerd Bach-cantates uitvoerde met de cantorij en later zijn carrière voortzette bij diverse koren, meewerkte aan producties met Valery Gergiev en Jaap van Zweden en docent is aan het Rotterdams Conservatorium. Daar is ook Cees Willem van Vliet, die naast muziek theologie studeerde. Na zijn vertrek van de Wingerd werkte hij als kerkmusicus met mensen met een verstandelijke handicap, is nu cantor-organist in de Bergkerk in Amersfoort, dirigeert diverse koren en geeft succesvolle concerten. Ook niet onvermeld moet blijven Geerten Liefting, die nu werkt als organist in de Bonaventurakerk in Woerden, de Domkerk in Utrecht en de Laurenskerk in Rotterdam, belangrijke prijzen won op compositie- en improvisatieconcoursen, concerten geeft en zelf composities schrijft.
De Wingerd als broedplaats voor muzikaal talent!
Daarnaast heeft Gerard Lange, als in muziek gespecialiseerd gemeentelid veel bijgedragen aan de kwaliteit van zang en muziek in de Wingerd. Hij was o.a. vaak actief met uitvoeringen in de Stille Week.
In het seizoen 2024-2025 pakken we als Wingerd deze muzikale draad weer even op.
Wij hopen dat dat het programma 2024-2025 stimuleert tot nadenken en bezinning en ook bijdraagt aan de onderlinge band. Immers, deze activiteiten doe je samen, wandelend, zingend of discussiërend aan gesprekstafels. Wij zien gelukkig ook veel niet-Wingerd leden als deelnemers aan onze bijeenkomsten. Dus ook dit jaar geldt: zegt het voort aan vrienden, familie, bekenden en buren, van binnen en buiten Krimpen.
Tenslotte nog een mededeling over de werkgroep zelf. We zijn heel blij dat Martien Commandeur in het afgelopen jaar lid is geworden van de Werkgroep Vorming en Toerusting (als opvolger van Jilles Scheurwater). Martien is inhoudelijk zeer geïnteresseerd en houdt zich daarnaast bezig met planning en financiën.
Werkroep Vorming en Toerusting van de Wingerd,
Berend Wierenga, voorzitter
Dingena Staal
Jils Amesz
Martien Commandeur
Jacqueline Snijders
STARTWEEKEND PKN JAARTHEMA 'ALS NIEUW' 14-15 SEPTEMBER
Dit jaar zijn er op zaterdag en zondag activiteiten om het nieuwe seizoen in te luiden.
Het PKN-thema dit jaar is: Als nieuw, leven in het licht van Gods koninkrijk. Centraal bij dit jaarthema staat de gelijkenis 'De werkers in de wijngaard' (Matteüs 20, 1-16). In deze gelijkenis is iets te proeven van de vreemdheid én het bevrijdende van het koninkrijk. Jezus zet alle menselijke verwachtingen op zijn kop. De arbeiders die pas laat op de dag zijn begonnen, ontvangen net zoveel loon als de arbeiders die de hele dag gewerkt hebben. Hun loon is geen loon naar werken maar genadeloon. Ondertussen klinkt in deze gelijkenis ook een uitnodiging: je kunt elk uur aanhaken bij het werk in de wijngaard. Als we ons richten op het hemelse licht dat nu al over onze werkelijkheid valt, scherpt dat het zicht op onze verantwoordelijkheid voor de medemens, voor de schepping, voor ons samenleven.
Meer over het jaarthema kunt u lezen op de website van de PKN:
https://protestantsekerk.nl/thema/startzondag/
Zaterdag 14 september
Workshop 'Zingen met gemak' onder leiding van Nanko Meiborg, aanvang 14.30 u
Nanko Meiborg is een professioneel zanger die al jaren zangworkshops geeft aan groepen. "Expressief meerstemmig zingen met het verbinden van lijf en stem is zijn expertise. De cursisten leren zingen met het hele lijf, om met meer vrijheid, gemak en ontspanning te zingen. Het werkt voor zangers van alle niveaus, ook als je denkt dat je er nu nog maar weinig van bakt! Leeftijd is geen factor, ook als je ouder bent kun je zo aanschuiven. Je zingt zonder bladmuziek,zonder stress, vol enthousiasme!"
De workshop start om 14.30 uur en duurt 1,5 uur.
Opgave bij: Dingena Staal, dingena.staal@gmail.com
Omdat we dit seizoen een paar avonden gepland hebben over liederen in de liturgie, waarbij de lezingen afgewisseld zullen worden met zang, lijkt ons de workshop van Nanko een geweldig inspirerende warming-up om onze tongen alvast los te maken, zodat we uit volle borst kunnen meezingen in de startdienst en later dit jaar met Klaas Holwerda en Gert Landman. Komt allen!
Zondag 15 september
Startdienst en lunch
Met een feestelijke startdienst met als thema "Leven in het licht van Gods koninkrijk" starten we het nieuwe kerkelijke seizoen. Het belooft een mooie en vrolijke dienst te worden. Na de dienst is er koffie en thee en mag het jaarlijkse lunchbuffet natuurlijk niet ontbreken. Neemt u ook iets mee?
GESPREKSKRINGEN EN MEDITATIE
GESPREKSKRING “SPIRITGROEP”
Deze gespreksgroep bestaat uit een vaste groep 40- en 50-ers, die één keer per 6 weken bijeen komt. Welke rol heeft geloven in jouw leven? Hoe vorm je je christelijke identiteit? Welke vragen, twijfels en inzichten zou je in relatie met de bijbel en actualiteiten uit het leven met elkaar willen bespreken? Elkaar leren kennen, je geloof verdiepen maar ook met ruimte voor gezelligheid.
Spreekt deze opzet je aan? Je bent van harte welkom om mee te doen.
Data: | 24september 2024,andere data in overleg |
Tijd: | 20.00 -21.30 uur |
Plaats: | de Wingerd |
Begeleiding: | Jacqueline Snijders en ds. Jils Amesz |
Opgave: | Jacqueline Snijders j.h.snijders@planet.nl |
MEDITATIEKRING
Meditatie zorgt ervoor dat je je gedachten tot rust brengt en je zintuigen inzet om echt in het hier en nu te zijn en stress lot te laten. Je kunt meditatie ook gebruiken als een vorm van gebed, om Gods stem te verstaan in de stilte en je geloofsleven vorm te geven.
Weet je nog andere mensen die mee willen doen, stuur de uitnodiging gerust door!
Data: | start in januari 2025, data volgen in Wingerdnieuws |
Tijd: | 20.00 - 21.30 uur |
plaats: | de Wingerd |
Begeleiding: | Jacqueline Snijders en Jils Amesz |
Opgave: | Jacqueline Snijders j.h.snijders@planet.nl |
GESPREKSKRING “BIJBEL LEZEN EN LEVENSVRAGEN”
De bijbelkring op dinsdagmiddag komt weer terug! In de kring bespreken we met elkaar de bijbeltekst van de zondag. In het WingerdNieuws zullen de data vermeld worden!
Wat betekent ons geloof bij het ouder worden? Waar vertrouwen we op? Waar maken we ons zorgen over?
Tijdens deze gesprekskring “Bijbel lezen” willen we delen wat ons ten diepste bezig houdt en beweegt. Aan de hand van bijbelgedeeltes zullen we achtereenvolgens verschillende teksten bespreken. Wat betekenen deze teksten in ons dagelijks leven? Hoe inspireren ze ons? En waar worstelen we mee?
De gesprekskring komt eenmaal per maand bij elkaar op dinsdagmiddag. Het doel is elkaar ontmoeten en samen in gesprek gaan over geloof en leven.
Data: | Dinsdag 15 oktober 2024, overige data in overleg |
Tijd: | 15.00 - 16.30 uur |
Plaats: | de Wingerd |
Begeleiding: | Ds. Jils Amesz |
Opgave: | Ds. Jils Amesz, ds@wingerdkrimpen.nl |
KERKELIJKE FEESTEN IN BIJBELS PERSPECTIEF
De cursus gaat verder
Kerkelijke Feesten in Bijbels perspectief zijn wetenswaardigheden uit de Traditie. Wij weten de Feesten, wij lezen de Bijbel en wij kennen de Traditie. We gaan gezamenlijk op zoek naar de profane en religieuze oorsprong van deze kerkelijke feesten en we gaan zien hoe deze feesten geworteld zijn geraakt in onze christelijke beschaving en deel zijn gaan uitmaken in onze persoonlijke geloofsbeleving.
De inhoud van de cursus
In het werkseizoen 2024-2025 van de werkgroep VORMING en TOERUSTING gaan wij weer samen op zoek naar de geschiedenis van deze kerkelijke feesten en hoe deze feesten een plek hebben gekregen in het Liturgisch jaar.
Mocht u als deelnemer zelf met vragen over kerkelijke feesten rondlopen, maak deze dan kenbaar. Het beantwoorden van die vraag, maakt de cursus dan nog persoonlijker.
De werkwijzen van de cursus
Wij zullen de Bijbellezingen die bij deze Feesten horen lezen, doorgronden en bruikbaar maken voor ons dagelijks leven. Deze LECTIO DEVINA methode zal zich concentreren rondom drie lezingen uit de Heilige Schrift, t.w.
1. een Oudtestamentische lezing,
2. een lezing uit de Handelingen van de Apostelen of de brieven uit het Nieuwe Testament en
3. een lezing uit één van de 4 Evangeliën.
Deze lezingen worden hardop gelezen en iedere toehoorder maakt een aantekening van een woord of zinsnede die hem of haar raakte. Deze geraaktheid kan berusten op instemming, irritatie, onwetendheid, troost, bemoediging of wat dan ook.
Door vervolgens naar elkaar te luisteren wordt er meer en meer diepgang gevonden in de betekenis van de woorden in de H. Schrift in relatie tot het feest.
Aan de hand van een power-point presentatie zal duidelijkheid worden gegeven wat de oorsprong van die feesten is geweest en hoe de huidige vormen hun bestand hebben gekregen.
Voor wie is deze cursus
De cursus is er vóór en dóór deelnemers. Slechts enthousiasme en nieuwsgierigheid zijn nodig voor de cursus. Vakkennis is absoluut niet vereist. Iedere bijeenkomst staat op zich. Dus als u een keertje echt niet kunt, dan kunt u gewoon de draad een volgende keer oppakken.
Benodigdheden voor de cursus
Potlood en papier zijn nodig om persoonlijke aantekeningen te maken. Openheid en respect voor elkaars mening is essentieel. Foute of goede vragen en antwoorden bestaan niet. Iedere vraag is waardevol. Iedere gedachte mag worden uitgesproken en kan verrijkend zijn voor de ander
De data van de cursusdagen
In het seizoen 2024-2025 hebben wij 10 bijeenkomsten gepland. Er zal dan één bijeenkomst per maand zijn. De eerste bijeenkomst zal in september 2024 en de laatste in juni 2025 zijn.
De bijeenkomsten zijn op de derde dinsdagavond van iedere maand (20:00 uur – 22:00 uur)
De onderwerpen van de cursus
Dinsdagavond | Feesten |
2024 | |
24 september | Hoogfeest Christus, Koning van het Heelal |
22 oktober | Adventstijd |
19 novmeber | Hoogfeest van de Geboorte van de Heer |
17 december | Feest H. Familie, Jezus, Maria en Jozef |
2025 | |
28 januari | Hogfeest Openbaring van de Heer |
25 februari | Feestvan de Opdracht van de Heer in de tempel |
25 maart | Feest van de Heilige Jozef, voedstervader |
22 april | Pasen |
27 mei | Hemelvaart |
24 juni | Pinksteren |
De begeleider van de cursus
De bijeenkomsten worden begeleid door Richard Langemeijer, oblaat van de Orde van Sint Benedictus van de Abdij Sint Benedictusberg in Mamelis.
Een oblaat is een ‘lekenmonnik’ die midden in de maatschappij staat en leeft volgens de Regel van Sint Benedictus.
Data: | zie boven |
Tijd: | 20.00 - 22.00 uur |
Plaats: | de Wingerd |
Begeleiding: | Richard Langemeijer |
Opgave: | Dingena Staal, dingena.staal@gmail.com |
BOEK- EN FILMBIJEENKOMSTEN
KRING “PASSIE VOOR LEZEN”
Ook in het nieuwe seizoen gaan we weer boeken lezen en samen bespreken in De Wingerd. Ervaringen en gedachten uitwisselen die we hebben opgedaan bij het lezen van de boeken, maar ook geïnteresseerd zijn in elkaars persoonlijke verhalen.
Er is een vaste lezersgroep, maar nieuwe lezers zijn van harte welkom.
We hebben in goed overleg met elkaar een mooi programma samengesteld.
De boeken zijn vaak moeilijk via de bibliotheek te verkrijgen. U moet er snel bij zijn of anders het boek zelf aanschaffen. In dat geval kunt u het boek nog eens uitlenen of cadeau doen aan familieleden of vrienden.
Hieronder volgen de boeken met de data. Steeds de tweede dinsdag van de maand om 20.00 uur in De Wingerd.
De boeken worden achtereenvolgens besproken door: Jacqueline Amesz en Ko Burema (8-10), Jilles Scheurwater (12-11), Grada Gestel en Jenny Weijzig (10-12), Jansje Scheurwater (11-2), Jeanne Hoefnagel en Hannie van ’t Verlaat (11-3), Jacqueline Amesz en Ko Burema (8-4)
Data: | Titel | Auteur |
8 oktober 2024 | Luister | Sacha Bronwasser |
12 november 2024 | Landlijnen | Raynor Winn |
10 december 2024 | De vergelding | Jan Brokken |
11 februari 2025 | De onbedoelden | Cobi van Baars |
11 maart 2025 | Huiswerk | Marja Pruis |
8 april 2025 | Ik kom hier nog op terug | Rob van Essen |
Plaats: | de Wingerd |
Tijd: | 20.00 uur |
Opgave: | Jilles en Jansje Scheurwater jhscheurwater@live.nl |
FILMPLUS
“Een andere kijk op niet-alledaagse films”
Vier keer per seizoen organiseren we in de Wingerd op maandagavond een filmavond. We kijken dan naar een film, waar je niet zo gauw aan zou denken, als je gewoon gezellig een keer naar de bioscoop wilt.
Vaak zijn dat “filmhuis” films, maar dat hoeft niet. Het gaat vooral om films met een religieuze, maatschappelijke, filosofische en/ of historische diepgang. Aart Pool zoekt voor ons die films uit en leidt ook deze avonden. In een kort nagesprek proberen we er samen achter te komen wat de maker met zijn film wilde zeggen en wat het kijken ernaar en het napraten hierover met ons doet.
Voor iedere filmavond stuur ik naar de mij bekende e-mailadressen een speciale uitnodiging met wat meer informatie over de film, die we gaan bekijken.
Als ik uw e-mailadres nog niet heb en u bent wel geïnteresseerd, dan voeg ik u graag toe aan de “vaste ploeg” van zo’n 20 personen, die trouw onze filmavonden bezoekt. Laat mij dat dan via onderstaand e-mail adres weten.
Data: | maandag 14 oktober 2024, 18 november 2024, 3 februari 2025, 24 maart 2025 |
Tijd: | aanvang: 19.30 uur |
Plaats: | de Wingerd |
Kosten: | € 3.50 ( bijdrage in de onkosten) De eerste avond van het seizoen is gratis. |
Info en opgave: | Evert Barreveld ebarreveld@kpnplanet.nl |
LEESKRING – BOVEN IS ONDER ONS (RICK BENJAMINS)
Na de vakantie gaat de kring verder met het lezen van het spannende boek van Rick Benjamins. Na de “oude” denkers vervolgen wij ons weg door het boek met het lezen van de moderne theologen. Wie het eerste gedeelte gemist heeft kan zo instappen voor het tweede deel. De eerste keer is op maandagavond 16 september (om 20.00 uur in de Wingerd) we lezen met elkaar hoofdstuk 7.
Data: | maandagavond 16 september, overige data nader te bepalen in onderling overleg |
Tijd: | 20.00 - 21.30 uur |
Plaats: | de Wingerd |
Begeleiding: | Ds. Jils Amesz |
Opgave: | Ds. Jils Amesz ds@wingerdkrimpen.nl |
DRIE NIEUWE KRINGEN ONDER LEIDING VAN DS. JILS AMESZ:
Elke activiteit bevat een boek/gespreksonderwerp en bestaat uit 3 of 4 bijeenkomsten.
Data: | donderdag 17 oktober 2024, overige data in overleg |
Tijd: | 20.00 - 21.30 uur |
Plaats: | de Wingerd |
Begeleiding: | Jils Amesz |
Opgave: | Jils Amesz, ds@wingerdkrimpen.nl |
TOEKOMST VAN DE KERK
Centraal staan de boeken van Aarnoud vd Deijl, “De toekomst van de kerk”, en Gerrit van Dijk en Martijn van Leerdam, “Krimp”. In zijn boek start Aarnoud van de Deijl met het analyseren van verschillende activiteiten die hij onderscheidt om de kerk te “redden”. In het tweede deel van het boek stelt hij aan vrienden de vraag, redden we het zonder de kerk? Wat gaan we missen? Het andere boek vertelt aan de hand van de geschiedenis van de kerk over de groei en de krimp door de tijden heen. Het slot van hun boek richten de schrijvers zich op de toekomst van de kerk en geven zij enkele praktische richtingaanwijzingen.
DE ZIN VAN ZIEKTE
We lezen het boek, “De zin van ziekte”, geschreven door Alain Verheij. Het boek gaat over de vraag, wat is ziekte en hoe kunnen we daarop reageren? Als rode draad door het boek loopt het verhaal van de zieke man bij het water bassin van Bethesda als de schrijver op zoek gaat naar de zin van ziekte. Om kort te gaan , die zin is er niet. Toch is het boek daarmee niet uit. Aan de hand van zes thema’s verkent de schrijver het begrip ziekte, geografie, taal, tijd, charme, eenzaamheid en genezing. Hiervoor gebruikt hij niet alleen de Bijbel maar ook de literatuur.
TOT GOD
We lezen en bespreken enkele hoofdstukken uit het boek, “Tot God”. In het boek vertelt de schrijver Christophe Vekeman zijn zoektocht naar de waarheid. Op zijn zoektocht vertelt de zoekende gelovige/schrijver over gedichten, gezangen, bespiegelingen voor Johnny Cash. Het boek nodigt ons uit om na te gaan waardoor zijn we aangeraakt, Bijbel, literatuur, muziek of …?
THEMA- AVONDEN EN SPREKERS
THEMA-AVOND MET AUTEUR DANIEL DEWAELE
Donderdag 17 oktober Daniel DeWaele, auteur van boeken over de eerste eeuwen Christendom: Ontluikend Christendom en Godenschemering.
Data: | Donderdag 17 oktober 2024, |
Tijd: | 20.00 - 22.00 uur |
Plaats: | de Wingerd |
Begeleiding: | Werkgroep Vorming en Toerusting |
Opgave: | Dingena Staal, dingena.staal@gmail.com |
THEMA-AVOND MET AUTEUR EN PROGRAMMAMAKER MAURITS CHABOT
Donderdag 14 november Maurits Chabot, schrijver van De Kloof en maker van programma’s voor de EO.
Data; | Donderdag 14 november 2024 |
Tijd: | 20.00 - 22.00 uur |
Plaats: | de Wingerd |
Begeleiding: | Werkgroep Vorming en Toerusting |
Opgave: | Dingena Staal, dingena.staal@gmail.com |
THEMA-AVOND OVER DE KLEUREN VAN DE ZONDAGEN VAN HET KERKELIJK JAAR
Datum: | Woensdag 19 maart 2025 |
Tijd: | 20.00 - 22.00 uur |
Plaats: | de Wingerd |
Begeleiding: | Werkgroep Vorming en Toerusting |
Spreker: | Jils Amesz |
Opgave: | Dingena Staal, dingena.staal@gmail.com |
ZANG EN MUZIEK
Zaterdag 14 september 2024 14:30-16:00 uur: Meerstemmig zingen met Nanko Meiborg, Onderdeel van het startweekend
Vrijdag 27 september 2024 20:00-21:30: Wingerd Concert met piano en orgel door Jelena Bazova en met medewerking van Henrike van Tuijl
Zondag 20 oktober 2024 10.00 uur: Dienst met koor Rejoice uit Krimpen a/d Lek
Woensdag 22 januari 2025 Klaas Holwerda over De kracht van de gezongen liturgie
Liturgie is in haar oorsprong gezongen liturgie. Het liedboek van 2013
biedt volop mogelijkheden de kracht van gezongen liturgie vorm te geven en
te herontdekken. Deze avond gaan we met Klaas Holwerda, die regelmatig ook in De Wingerd voorgaat, -vooral ook zingerderwijs- die mogelijkheden verkennen.
Woensdag 26 februari 2025 Gert Landman over Muziek in de kerk
Gert Landman, emeritus-predikant, was als liturgiespecialist actief voor de Protestantse Kerk in Nederland. Hij redigeerde Dienstboek I (1998) en II (2004). Ook schrijft hij voor liturgische tijdschriften en dicht en componeert kerkliederen. Zo vertaalde hij oa lied 416 Ga met God en Hij zal met je zijn. Gert is een boeiende verteller en zanger!
Donderdag 10 april 2025 Jaap Hoogendoorn over de Matthäuspassion van J.S. Bach
De Matthäus Passion is zeker het meest beroemde werk van Bach. Jaap Hoogendoorn neemt ons mee en begeleidt ons bij het luisteren naar deze beroemde Passie. Zijn lezing wordt rijk geïllustreerd door dia-beelden en veel muziek.
ANDERE ACTIVITEITEN
TAIZÉ AVONDGEBED
Welkom bij de avondgebeden in de sfeer van Taizé, 1x per 2 maanden op zondagavond. Een half uur van zingen, gebed en stilte.
Na afloop drinken we met elkaar koffie/thee.
Data: | zondagavond 8 september, 20 oktober,1 december 2024 12 januari 2025 |
Tijd: | Aanvang 19.15 uur |
Plaats: | de Wingerd |
Begeleiding: | Esther Rijnders en Jacqueline Snijders |
SEIZOENSWANDELINGEN
Ga je mee?
Het samen met elkaar wandelen, praten en genieten van de steeds weer verrassende Hollandse plekjes zijn de belangrijkste ingrediënten.
Genieten van Hollandse luchten in de polder bij Schipluiden op 6 oktober.
Op 12 januari gaan we op zoek naar verborgen plekjes in Gouda.
De lentewandeling is op 13 april. We gaan met de metro naar Hoek van Holland.
Op 20 juli zoeken we de verborgen schoonheden van Bernisse.
Iedereen is weer van harte uitgenodigd op mee te wandelen. De route is 5 km en aan het eind is er altijd een toilet in de buurt en ruimte voor een dorstlesser.
We vertrekken op deze zondagen om 13.30 vanaf de Wingerd, met uitzondering van 13 april dan verzamelen we bij metro Capelsebrug.
Data: | Zondag 6 oktober 2024, 12 januari 2025, 13 april 2025, 20 juli 2025 |
Tijd: | Vertrek 13.30 uur |
Plaats: | vanaf de Wingerd |
Begeleiding: | Hans van Embden en Jacqueline Snijders |
Opgave: | Hans van Embden embde031@planet.nl |
ZINWANDELINGEN
De ZIN-wandeling heeft drie ingrediënten: stilte, bezinning en verbinding. Allereerst wandelen in stilte, daarna wandelen in stilte met een tekst of thema, gevolgd door een wandeling in twee- of drietallen met een gesprek over de tekst. Het stil wandelen geeft je de gelegenheid je gedachten te laten gaan. Of niet, en gewoon te genieten van het lopen, van wat je ziet en hoort. We lopen ca 1 uur.
Data: | Dinsdag 10 september 2024, woensdag 9 oktober 2024, dinsdag 12 november 2024( ism Gemeente Krimpen aan den IJssel, klimaatweek) |
Tijd: | 19.30 - 20.30 uur |
Plaats: | vanaf VTV De Amateur ( tegenover de Wingerd) |
Begeleiding: | Astrid Hofstra, Michaela Legerstee, Jacqueline Snijders |
Opgave: | Jacqueline Snijders j.h.snijders@planet.nl |
terug